Sähköisissä resepteissä vaarallisia vikoja

Potilastietojärjestelmä-Efficassa ja sähköisissä resepteissä on havaittu vakavia vikoja, jotka saattavat joissain tapauksissa asettaa potilaat vaaraan. Onneksi onnettomuuksilta on toistaiseksi vältytty tarkkojen työntekijöiden ansiosta. Virheet on kuitenkin huomattu joskus vasta apteekissa. Yksi esimerkki on reseptissä, jossa piti lukea ”2 tablettia”, mutta rivinvaihtonäppäimen painaminen sanojen välissä oli muuttanut sen muotoon ”22 tablettia”. Tämä muutos ei näkynyt lääkärille lainkaan, mutta apteekissa se tulostui paperiin. Nykyisin kyseinen vika on korjattu päivityksellä, mutta vastaavia saattaa vielä piillä. Ongelman korjaamisen aikana THL kielsi rivinvaihtonäppäimen käytön ­annosohjeen kirjoittamisessa.

Viranomaisten varovaisuus ja ohjelmistotoimittajan vaitonaisuus ihmetyttävät, sillä Effican e-reseptiliittymästä on löydetty lukuisia ohjelmistovirheitä ja käyttäjälle virittyviä virheansoja. Esimerkiksi reseptin uusimisen yhteydessä voi syntyä virhetilanteita, jotka voivat realisoitua vaaratilanteeksi myöhemmin, sanoo terveyskeskuslääkäri Ilkka Kankaanpää.

Osa ongelmista on johtunut siitä, ettei kaikkea potilastietojärjestelmien ja apteekkijärjestelmien välistä tiedonsiirtotekniikkaa ole standardisoitu suunnitteluvaiheessa. E-reseptin käyttöönottoa on osittain lykätty, koska potilaiden turvallisuutta ei haluta riskeerata.

Lue lisää: Lääkärilehti / MikroPC

Mainokset
Avainsanat: , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: