Esittelyssä Kingston SSDNow V200

Kingston on julistanut vuoden 2012 SSD-levyjen vuodeksi. Sen kunniaksi olen ottanut testiin SSDNow V200 -mallin.

SSD-massamuistit ovat nopeampia ja hiljaisempia kuin tavalliset kiintolevyt, koska niissä ei ole liikkuvia osia, ja kestävät jopa ottaa hieman enemmän kolhuja. SSD:n etuihin voidaan laskea myös alhainen virrankulutus ja lämmöntuotto. Tällä hetkenä suurin varjopuoli SSD-levyissä on niiden hinta.

Yleisin SSD-levyn käyttö taitaa tänä päivänä olla ns. järjestelmälevynä, eli pienehkölle (esim. 64 GB) levylle on asennettu vain käyttöjärjestelmä ja mahdollisesti pari tärkeintä ohjelmaa. Varsinainen data ja suurin osa ohjelmista sijaitsevat perinteisemmällä kiintolevyllä. Tällä kokoonpanolla saatetaan nopeuttaa koneen käynnistymistä huomattavasti.

Kingstonin V-sarjan levyjä on useaa kokoluokkaa. V200 on sarjoista parempi (V100 on halvempi) ja 128 GB:n malli, jota testasin, on V200-mallisarjan keskimmäinen jäsen. Sen hinnaksi Verkkokauppa.comissa jää karvan vajaa 200 euroa. Halvimmillaan 32 GB SSD-levyjen hinnat alkavat jo valua 50 euron tietämille (V100 32 GB, 68 €).

SSDNow V200 128 GB tarjoaa tutkimusmatkan SSD-levyjen maailmaan helposti pureskeltavassa muodossa, sillä myyntipakkauksessa tulee kaikki tarvittava ruuveista ja kannakkeista ohjelmistoon.

V200 128 GB pystyy kirjoittamaan dataa 190 MB/s, ja lukeamaan 300 MB/s. Tavanomaisen kiintolevyn siirtonopeudet ovat noin puolet tästä.

Pakkauksessa on tosiaan kaikki tarvittava SSD-levyn käyttämistä varten.

Mukana tulee ohjelmisto, jolla voi yksinkertaisesti kopioida vanhan kiintolevyn kokonaisuudessaan uudelle, nopealle levylle. Vanhan voi tämän jälkeen joko tyhjentää ja ottaa uusiokäyttöön, tai jättää varmuuskopioksi. Ohjelman käyttäminen on suhteellisen yksinkertaista, ja mukana on selkeät, kuvalliset ohjeetkin. Ohjelman levy on boottaavaa sorttia, eli sillä voi osioida myös koneen muita levyjä.

Yksi oksakohta kokemattomalle käyttäjälle saattaa olla se, että levyä ei ole lainkaan tehtaalla osioitu. Niinpä kone ei tunnistanut sitä lainkaan, ennen kuin mukana tulleella ohjelmalla osio aseman. Osiointi tulee kuitenkin tehtyä automaattisesti, kun mukana tulevan softan avulla ensimmäisen kerran siirtää jotain SSD-levylle. Tämän askeleen jälkeen levyä voi käyttää vaikkapa tavanomaisena ulkoisena asemana, sillä mukana tulee myös kotelo ja USB-kaapeli. Levy sujahtaa koteloonsa erittäin helposti, ja myös sen poistaminen sieltä on vaivatonta. Kotelossa on yksinkertainen liukulukitus, joka estää koteloa aukeamasta vahingossa.

Levy toimii SATA-liitännällä (SATA 3.0), joten sen asentaminen tietokoneen sisäiseksi asemaksi on myös melko triviaalia. Ainoa asia, joka saattaa asettaa ensikertalaiselle päänvaivaa, on tavallista pienikokoisemman levyn sijainti kotelossa. Se pitää tarkistaa kotelon valmistajan ohjeista. Mukana tulevat myös virta-adapteri sekä mahdollisesti tarvittavat kiinnikeet.

Kaikkineen SSD-aseman käyttö on yksinkertaista, ja Kingston on tehnyt kaikkensa tuodakseen asiakkaalle mahdollisimman suoraviivaisen käyttökokemuksen (lukuun ottamatta aluksi näkymätöntä levyä). V200 on monipuoliseen käyttöön sopiva levy, ja näen itsenikin taloudellisen tilanteen niin salliessa hankkivan vastaavan kapistuksen sekä järjestelmälevyksi, että ulkoiseksi varastoksi. Nopeutensa vuoksi SSD on tällaiseen käyttöön ylivoimainen.

Lue lisää Kingstonin sivuilta.

Mainokset
Avainsanat: , , , , , , , , , , ,

2 ajatusta artikkelista “Esittelyssä Kingston SSDNow V200

 1. Hei!
  Ihan mukavaa tietoa SSD levyistä! Olen hankkimassa vanhempaan kannettavaan (W8) sellaista ja kyselen, mistäs yksinkertaiset asennuohjeet saisi? Koska koneen sisälle ei mahdu uutta levyä, voisiko nykyisen kovalevyn kopioda ensin SSD levylle ja sitten vain vaihtaa levy. Voikohan kopioinnin tehdä tällä Kingstonin mukana olevalla levyllä?
  Kiitollisena vinkistä
  Tomppa

 2. ajanhermolla sanoo:

  Hei! Sen verran on tästä testistä aikaa, että en muista ihan tarkalleen mihin kaikkeen tuo Kingstonin mukana tuleva ohjelma kykenee, mutta veikkaisin että tuskin sillä ihan koko käyttöjärjestelmää on mahdollista kopioida (ei vissiin tee imageja). Kaikkien muiden tiedostojen kopiointi onnistuu SSD-levylle sillä kyllä.

  Suosittelen että irrotat vanhan levyn ja laitat SSD:n emolevyyn kiinni, minkä jälkeen asennat Windowsin SSD-levylle. Sen jälkeen panet vanhan takaisin ja SSD:n USB:llä kiinni, jolloin voit kopioida vanhat tiedostot talteen (pitäisi onnistua). Älä kuitenkaan tyhjennä vanhaa kokonaan ennen kuin olet varma että uusi toimii asennuksen jälkeen! Ohjelmien siirto tällä konstilla ei luonnollisesti onnistu.

  Toinen vaihtoehto on tehdä vanhasta levystä image eli levykuva jollain ohjelmalla, mutta ensimmäisellä tavalla toteutettuna asennus toimii samalla hyvänä kevätsiivouksena koneelle. Jos kaipaat yksityiskohtaisempia neuvoja tai toista mielipidettä, niin suosittelen kääntymistä hardware.fi -sivuston keskustelu-osioon (http://keskustelu.hardware.fi/) 🙂 Kiitos kommentista ja hyvää kevättä, toivottavasti levyn asennus onnistuu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: