Esittelyssä Samsung 5 Series Ultrabook

Otin testiin Ultrabookin mallia 530U3B-A01. Kohtuullisen paksusta laatikosta kuoriutui alle kaksi senttiä paksu (315 x 218.9 x 14.9 ~ 17.6mm), 1,45 kiloa painava läppäri, joka on yksi pienimmistä, joita olen päässyt käyttämään. Kone on myös huomattavan kevyt. Muotoilussa ollaan ilmeisesti joka suunnalle menossa Applen läppäreiden suuntaan.

Samsungin läppärin hinta pyörii reilusti alle tuhannessa eurossa (n. 800 €). Kuitenkin sellaisissa summissa, että sillä pitäisi saada kunnon kone. Samsungin sivuilla luvataan bootti kahdessakymmenessä sekunnissa, ylivoimainen näyttöteknologia ja 6,5 tunnin akkukesto. Lunastaako kone lupauksia?

Käynnistymisen kellotin itse noin 30 sekuntiin, mutta ei sekään luvattoman kauan ole. Oma pöytäkoneeni otti kahdellakymmenellä sekunnilla takkiin. Jos haluaa nopean bootin, niin sitten pitää hankkia SSD-levy (mikä minulla myös on testissä, juttua siitä pian). Lepotilasta Samsung antaa sivuillaan kahden sekunnin käynnistyksen, mutta sekin on todellisuudessa lähempänä neljää – hyvä suoritus siis, vaikkei sitä mitä luvattiin.

Koneen sisällä raksuttaa huikea 500 GB kiintolevy (5400 rpm S-ATA II), mikä on näin onnettoman kokoiseen laatikkoon järeä. Lisäksi RAM-muistia on vara laajentaa aina 8 GB asti, paketista sitä tulee 4 GB. Muistin laajennuksen mahdollistamiseksi käytössä on tietenkin myös 64-bittinen Windows 7. Kone on saatavilla hiukan suuremmalla sijoituksella myös 128 GB SSD-levyllä (tällöin ilman perinteistä kiintolevyä).

Suuren HDD:n lisäksi Samsungin läppäristä löytyy myös pieni, 16 GB, ns. ExpressCache-levy. Tämä SSD-kiintolevy tallentaa käytetyimmät ohjelmat, minkä pitäisi huomattavasti parantaa nimenomaan käynnistysnopeutta. Jännittävä lisä.

Samsung lupaa akun kestävän kolme vuotta hyvänä. Tätä en tietenkään voi todentaa, mutta uskon kyllä. Aiheesta on olemassa hieno kaavakuva:

Näytöltä luvataan myös paljon, ja se onkin kirkas (300 kandelaa) ja tuottaa erittäin vähän heijastuksia. Katselukulmat ovat kuitenkin surkeat. Värit menevät epäselviksi ja ruutu muuttuu tummaksi kun puhutaan vain 10-20 asteen heitoista. Tämä on vähän ala-arvoista, varsinkin kun näyttö ei kallistu kamalan paljoa. Niinpä, jos kone on vaikkapa sylissä junassa, on vaikea saada konetta sellaiseen asentoon, jossa ruutua pääsisi katselemaan suoraan edestä päin. Kuitenkin, jos koneen saa vaikkapa pöydälle, niin näyttö lunastaa kyllä lupaukset. 1366 x 768 resoluutio 13,3″ näytöllä takaa terävän kuvan, ja Samsungin tavaramerkkinä toimiva kirkkaus on myös hyvää luokkaa.

Konetta pöyrittää Intelin 1,6 GHz Core i5 -suoritin (2467M). Se on niin sanottu ULV-suoritin (Ultra Low Voltage) joka auttaa osaltaan parantamaan laitteen akkukestoa. Erillistä näytönohjainta ei ole. Suoritin on oikeastaan se, mikä tästä koneesta tekee keskivertoa paremman. Intelin moottori on kohtuullisen tehokas, ja kone saakin laskennasta hyvät arvosanat kautta rantain.

Mukana on tietysti myös web-kamera ja sisäinen mikrofoni videopuheluita varten. Kamera on yllättävän tarkka ja toimii kohtalaisesti myös hämärässä. Liike on sulavaa. Äänitetty ääni ei tietenkään ole studiotasoa, mutta ajaa varmasti asiansa keskustelussa.

Näppäimistö on tuntumaltaan kohtalainen, vaikkei pärjääkään ihan täysverisille näppäimistöille. Kannettavaksi se on kuitenkin jämäkkä, ja matalista painikkeista huolimatta jollain tapaa käteen sopiva. Kaikin puolin kone on ulkoisesti miellyttävä. Toiminnallisuuttakin on ajateltu, kun kaikki on ulottuvilla, mutta mikään ei ole tiellä.

TouchPad on miellyttävä käyttää, vaikkei aivan niin hyvä kuin Applen koneissa. Saisi olla suurempikin. Tässä koneessa se on keskitasoa. Se tunnistaa useita multitouch-komentoja, kuten nipistys-zoomauksen, rullauksen kahdella sormella sekä ”edellisen” ja ”seuraavaan” kolmen sormen pyyhkäisyllä. Totuttelu liikkeisiin kestää kokemattomalta hetken, mutta ne tehostavat läppärin käyttöä kyllä roimasti. Virheellisiä tulkintoja kone antaa aniharvoin.

Koneen sivusta löytyvät HDMI-liitin, virtaliitin, kuulokeliitäntä, 4-in-1-kortinlukija sekä display port. USB-paikkoja on molemmilla puolilla, kaksi 2.0-porttia ja yksi uudempi 3.0. Ethernet-liitin on aukeavaa mallia, eli se menee hiukan pienempään tilaan (3 mm) silloin kun sitä ei käytetä.

Alla yksityiskohtia koneesta ja yleistä ilmettä.

DVD-aseman puuttuminen on varmasti koneen suurin heikkous, nyt kun levyjä vielä toistaiseksi tallennusformaattina käytetään. Ehkä parin vuoden päästä elokuvatkin ostetaan virtuaalisesti tai muistitikulla, minkä jälkeen optiset asemat käyvät tarpeettomiksi. Tietysti on saatavilla USB-liitännällä toimivia ulkoisia asemia, jos sellaiselle on huutava tarve.

Voisin harkita tällasita konetta omaankin käyttöön, mukavaksi matkaseuraksi ja kakkoskoneeksi luovaa työtä varten, mutta ei se kotikonettani korvaisi. Miten teillä?

Mainokset
Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: