Esittelyssä Galaxy Nexus

Galaxy Nexus on puhelin, joka saa kunnian nostaa Androidin uudelle tasolle. Käytössä on Android 4 Ice Cream Sandwich ja liuta uusia ominaisuuksia pakattuna viehättävään kuoreen ja vakuuttavaan koneistoon.

Galaxy Nexusta voi pitää kauniina, vaikka se onkin valmistajan huomioon ottaen hiukan yllätyksetön. Kaareva näyttö ja karhea takakuori ovat kuitenkin kaunista katseltavaa, ja pysyypä laite kädessäkin hyvin. Suuri 4.65 tuuman HD (1280 x 720) Super AMOLED -näyttö valtaa koko etualan, eikä puhelimeen ole lisätty näytöltä tilaa vieviä fyysisiä näppäimiä. Edestä löytyy myös 1.3 MP kamera videopuheluita varten.

Näyttö suoriutuu kirkkaasta valosta loistavasti ja tuottaa erittäin syvän mustan. Se on sormelle miellyttävä ja toimii niin kuin kosketusnäytön kuuluu. (Itse odottelen nopeampaa reagointia kosketukseen, nykyinen viive on kaikissa puhelimissa noin 100 ms, vaikka teknisesti on mahdollista tuottaa lähes viiveettömiä näyttöjä. Viive muodostui pieneksi kiusaksi esim. Galaxy Notella piirtäessä, kun viiva tuli kynän jäljessä.)

Takana puhelimessa on LED-salamalla varustettu 5 MP kamera, joka pystyy ottamaan FullHD-laatuista videokuvaa. Kameran kuvat ovat auttamatta kylmiä ja sinertäviä, ja lisäksi kamera huijaa hieman kuvaajaa. Se näyttää ensin kuvaushetkellä kaiken ruudulla todella kirkkaana, mutta kuvat tallentuvat paljon hämärämpinä. Ero on silmiinpistävä (demottu videossa yllä). Valmiit kuvat ovat silti laadukkaita ja onnistuessaan teräviä. Niitä on mukava katsella suurelta ja tarkalta näytöltä. Kamera on todella nopea, yksittäiskuvauksella sillä saa noin kuvan sekunnissa.

Kameraan on tuoto sisäänrakennettuna myös panoraamatoiminto, joka antaa hyvin yksinkertaisesti kameraa sivuttain hiljalleen liikuttamalla luoda hyvinkin leveitä panoraama-kuvia. Se yhdistää näkymän yhdeksi kuvaksi automaattisesti ja kohtuullisen tehokkaasti ja nopeasti.

Omituinen piirre ovat puhelimen kyljessä olevat kolme pientä nastaa. Ohjekirjan selailu paljasti, että kyseessä ovat pogo-nastat. Sen jälkeen pieni googlaaminen tuotti tulosta: nastat on tarkoitettu telakkaan.

Laitteesta löytyy uuden Androidin sielu, ns. Vanilla-versio, jota valmistajat eivät ole muokanneet. Tästä on se hyöty, että päivitykset tulevat puhelimeen ensimmäisenä, ja niiden saaminen on helpompaa, kun ei tarvita valmistajan omaa softaa. Luultavasti tuleva Galaxy S 3 tulee näyttämään jonkin verran erilaiselta.

Android on alustana harpannut eteenpäin sitten 2.3-version, joka on laajalti käytössä. Etupuolen painikkeet tosiaan puuttuvat, ja myös kapasitiiviset painikkeet perinteisessä mielessä, sillä Nexuksen painikkeet eivät ole kiinteitä. Ne liukuvat pois esimerkiksi videoita katsellessa, jolloin koko suuren näytön saa hyötykäyttöön. Lisäksi graafista ulkoasua on viilattu paljon. Googlen hakupalkki on nyt widgetin sijasta kiinteä osa jokaista aloitusnäyttöä.

Sovellusnäkymä on kohtuullisen perinteinen, mutta se on saanut välilehdet. Windgetit on nyt sijoitettu sovellusten rinnalle omaan valikkoonsa, josta niiden selailu on aiempaa helpomaa.  Myös Googlen Play-kauppaan pääsee sovellusnäkymän nurkasta.

Myös widgettien asetteleminen aloitusnäytöille on tehty entistä helpommaksi ja monipuolisemmaksi. Widgettejä pääsee asettelemaan painamalla niitä pohjassa valikosta.

Myös aloitusnäyttöjen kansiot ovat saaneet päivityksiä. Nyt kansion saa luotua yksinkertaisesti vetämällä kaksi kuvaketta päällekkäin. Kansiot ovat käteviä viimeistään siinä vaiheessa, kun aloitusnäytöiltä alkaa loppua tila. Esimerkiksi viestintään käytettävät ohjelmat on helppo panna omaksi ryhmäkseen.

Avointen sovellusten näkymän saa auki oikean alakulman painikkeesta. Se on toiminnallisuudeltaan ja ulkoasultaan melko suoraan Android kolmosesta, ja tällä hetkellä yksi parhaista multitasking-näkymistä mitä tarjolla on. Sovelluksia saa suljettua pyyhkäisemällä niitä sivulle. Kaikki sovellukset eivät kuitenkaan suostu sulkeutumaan, vaikka ne poistaisi avointen sovellusten näkymästä, vaan ne on perinteiseen tapaan käytävä sulkemassa sovellus-valikon kautta.

Android on järjestelmänä voimakas juuri monipuolisuutensa takia. Windows Phone ja iOS ovat ehkä enemmän silmiä hiveleviä väriloistoineen, mutta ominaisuuksia Androidista löytyy pilvin pimein, ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Lisäksi, jos vähän uskaltaa nettiä kaivaa, on tarjolla kaikenlaista yksityisten ihmisten itse tekemää kilkettä, epävirallisia ROMeja ynnä muuta. Android 4.0 näyttää ehkä ensimmäistä kertaa, mihin alusta todella pystyy.

Android-laitteiden valtavirrasta poiketen Nexus ei tue muistikortteja. Sisäistä tallennustilaa on ehkä juuri sen vuoksi runsaasti, 32 GB. RAM-muistia on annettu yksi giga. Uudessa järjestelmässä koko tallennustila on yhteistä sekä tiedostoille että ohjelmille, mikä on ihan hyvä uudistus verrattuna vanhaan jakoon. Enää ei pitäisi ohjelmistojenkaan kanssa rajat paukkua.

Kaikkea pyörittää 1,2 GHz tuplaydinprosessori, joka tuntuisi ainakin äkkiseltään antavan varsin riittävästi potkua. Esimerkiksi Google Earth pyörii mukavan sulavasti ja toimii muuten kosketusalustalla hienosti. Androidille on saatu myös NFC-tuki, ja Nexus tietysti hyödyntää myös sitä. (Nokia on hiljattain esitellyt paljon tekniikan tuomia mahdollisuuksia).

Uudesta lukitusruudusta löytyy pikavalinta kameralle. Lisäksi siihen on tuotu paljon vaihtoehtoja, esimerkiksi paljon julkisuutta saanut Face Unlock, eli puhelimen avaaminen kasvontunnistusta käyttämällä. Tämän on myönnetty olleen lähinnä julkisuuskikka, eikä Face Unlockia voida pitää kaikkein turvallisimpana vaihtoehtona. Android varoittaakin tästä kun ominaisuuden ottaa käyttöön. Kasvojen tunnistus toimii hämmästyttävän hyvin, luotettavasti ja nopeasti. Samaa sukupuuta olevat isä ja poika eivät ainakan onnistuneet kameraa huijaamaan. Puhelin aukeaa kasvokuvalla alle kahden sekunnin viiveellä lukitusnäppäimen painalluksesta. Ihan hauska ominaisuus. Face Unlockissa on varmistuksena suojakoodi, mikäli kasvojen tunnistus epäonnistuu.

Soittaminen ja yhteystietojen selailu on pysynyt melkoisen samankaltaisena kokemuksena, vaikka jonkin verran on menty kilpailijoiden sosiaalisia medioita hyödyntävään konseptiin. Aiempiin Androideihin sekä muihin alustoihin (esim. WP7) verrattuna yhteystietoja on mahdollista rullata paljon nopeammin, jos se tieto jotakuta kiinnosti. 300 yhteystietoa pyyhkiytyy ylhäältä alas nopeammin kuin koskaan, alle 2 sekunnissa. Omalla Lumialla kokeilin ja aika oli taatusti ainakin 3 kertaa pidempi.

Viestien kirjoittamisessa (ja kirjoittamisessa yleensä) uudessa Androidissa on sekä vahvuuksia että heikkouksia. Tuntuma näppäimistöllä on hyvä, ja suuri näyttö antaa suuret painikkeet. Tarjolla on kursori, jolla voi liikkua kirjoitetun sanan keskelle, jos on tullut vaikka harvinainen kirjoitusvirhe. Lisäksi on puheen tunnistus tekstiksi, mutta valitettavasti se ei toimi suomeksi. Onnistuin kuitenkin suomalaisittain lausutulla englannilla saamaan hyviä tuloksia, joten voisin uskoa tämän saavan jonkinlaista suosiota ainakin maailmalla. Suomenkielisten puhetoimintojen puuttuminen vaivaa muitakin alustoja.

Uuden näppäimistön heikkous on ainakin omasta mielestäni pilkku, jonka saa esiin pisteen alta painamalla sitä hetken pohjassa.

Nettiselain on tehokas ja nopea, kuten kaikissa uusissa puhelimissa. Niissä on eroja, mutta yksikään ei ole täydellinen. Nexus on vahvoilla suorituskykyisen ja kookkaan näyttönsä ansiosta. Lisäksi puhelimesta löytyy LTE-valmius, eli verkon potentiaali on taatusti puhelimen käytössä.

www.sprint.com/nexus tietää kertoa, että puhelimen ennakkotilaukset ovat juuri alkaneet Yhdysvalloissa, ja sitä aletaan toimittaa 22.4. Eurooppaan tulon aikataulusta minulla ei ole tietoa.

Laitteen tarkemmat tiedot löydät Googlen sivuilta: http://www.google.com/nexus/#/tech-specs

Samsung Galaxy Nexus, Googlen uusi lippulaiva, valaa vakaata pohjaa Androidin tulevaisuudelle. Laite on kaunis ja käytännölliselläkin tasolla toimiva, ja se sai minut Nokian Lumiaan hurahtaneena uudelleen innostumaan Android-alustasta. Katsotaan, mitä Samsung tarjoaa meille toukokuun alussa, kun sen uusi Galaxy S 3 julkaistaan.

Mainokset
Avainsanat: , , , , , , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: