Suomessa panostetaan akkututkimukseen

Yle Keski-Pohjanmaa kertoi Kokkolassa käyttöön vihitystä akkulaboratoriosta. Erikoislaitteistoltaan suomalainen laboratorio vetää kuulemma vertoja eurooppalaisille testaustiloille.

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun tiloihin sijoitetussa laboratoriossa valmistetaan ja testataan akkuihin tarvittavia kemikaaleja.

– Jatkossa akkuja valmistetaan päivittäin. Niitä varataan, puretaan ja tutkintaan. Yritetään valmistaa ne parhaimmat akkukemikaalit, joista saa akuille lisää tehoa ja kestävyyttä, kertoo tutkija Samuli Räsänen.

Sähkökemian osaajat ovat Suomessa kiven alla, heitä on vain kourallinen. Tämän tutkimuslaitoksen myötä osaajia saadaan toivon mukaan lisää. Akkututkimus on tärkeää, sillä akkukestosta on muodostumassa monien nykyään yleisten laitteiden kehityksen pullonkaula.

Hanke on pistetty pystyyn suurimmaksi osaksi Euroopan aluekehitysrahalla. Lisäksi tilojen rahoitukseen ja tutkimukseen osallistuvat Kokkolan yliopistokeskus, Teknologiakeskus Ketek ja ammattikorkeakoulun tutkimusyksikkö, sekä lisäksi alueen teollisuusyritykset ja Kokkolanseudun kehitys.

Tilojen sijainnista huolimatta tiloissa ei tulla ainakaan näillä näkymin juuri oppilastöitä tekemään.

Korkeintaan päättö- ja insinööritöitä täällä voitaisiin teettää, uskoo korkeakoulun tutkimus- ja kehitysjohtaja Lasse Jansson.

Mainokset
Avainsanat: , , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: