Esittelyssä Nokia Lumia 710

Nokian Lumia-tuoteperhe on saanut paljon huomiota viime vuoden lopulla ja nyt alkuvuodesta. Nokia on hylännyt vanhan Symbian-käyttöjärjestelmänsä ja siirtynyt Microsoftin Windows Phone -järjestelmään, jonka on määrä tuoda Nokia takaisin älypuhelinten valtataistoon.

Sain käsiini Lumia 710 ja 800, joista ensin pureudun halvempaan 710-malliin.

MISTÄ ON KYSE?
Nokia Lumia 710 on edullisempi ensimmäisenä julkaistuista Lumia-puhelimista. Sen myyntihinta on tällä hetkellä noin 295 euroa. Lumia 710:ssa on Windows Phone 7.5 -käyttöjärjestelmän Mango-versio.

ENSIKOSKETUS:
Odotin laitteen olevan sirorakenteinen ja sulavaliikkeinen, kuten näkemissäni videoissa. Ja sitä se oli. Lumia 710 toimii hintaansa nähden erittäin hienosti, eikä sitä käyttökokemukseltaan erota tuplasti kalliimmista laitteista. Näyttö reagoi kosketukseen hienosti, ja Windows Phone toimii äkkiseltään sulavammin kuin Android, jopa hiukan kalliimmissa laitteissa. Puhelin on erilainen käyttää kuin mitkään aiemmin käyttämäni, ja aluksi toiminnot ovat hiukan hukassa. En kuitenkaan voi sanoa, että puhelimen käyttö olisi vaikeaa.

MUOTOILU:
Puhelimen etupuolella on yksi pitkulainen fyysinen näppäin, jonka päissä ja keskellä ovat toiminnot ”edellinen”, ”koti” ja ”etsi”. Samat painikkeet löytyvät kaikista Windows Phone 7 -puhelimista. Puhelimen irrotettava takakuori on mattamuovia (ainakin mustassa versiossa) ja etupuoli gorillalasia. Puhelin on karvan vajaa 12 cm korkea, 6,24 cm leveä ja 1,25 cm paksu. Painoa tuotteelle kertyy 126 g. Puhelin ei ole siroimmasta päästä älypuhelinmarkkinoilla, mutta se on tyylikieleltään hyvin nokiamainen. Lumia 710 istuu myös käteen aivan kuin se olisi siihen tehty. Värikkäiden takakuorten odotetaan iskevän erityisesti nuoreen yleisöön, vaikka varsinainen nuorisovetonaula onkin tuleva Lumia 610.

Lumia 710:ssa on irrotettava takakuori ja akku, toisin kuin isoveljissään. Varsinainen luksus ulkokuoresta puuttuu.

NÄYTTÖ:
Luurista löytyy 3,7″ TFT ClearBlack näyttö päällystettäny Corning Gorilla Glass -lasilla.  Näyttö tuntuu aika muoviselta, mutta toimii käytössä erinomaisesti. Värien syvyydessä Lumia 710 häviää jonkin verran kalliimmille kilpailijoilleen, mutta muutoin se on kyllä kelpo viritelmä. Tarkkuutta löytyy 800 x 480, mikä riittää vallan mainiosti. Resoluutio ei ole markkinoiden suurin, mutta kyllä siitä yksittäisiä pikseleitä on aika mahdotonta tihrustaa. Hitto soikoon, eihän siitä niin kauaa ole, kun samaa resoluutiota käytettiin tietokoneen näyttöjen kokoisissa ruuduissa.

KAMERA:
Windows Phonen kameraa on softaltaan jonkin verran kritisoitu. Sitä pidetään kehnompana kuin Symbianin (ja Meegon) kameraohjelmistoa, ja toki ihan oikeutetusti. Silti sanoisin, että ei Lumia 710 kamera ohjelmistoineen ole nykyluurien huonoimmasta päästä. 5 MP kamera on nopea ja simppeli käyttää. Valovoimaisuus ei tietenkään ole kummoisella tasolla, niin kuin ei oikein missään kännykkäkameroissa (odotan innolla Nokian PureView -kameroita). Yksittäinen LED-salama löytyy. Itselleni 710:n kamera riittäisi varsin mainiosti, minulla on varsinaista valokuvaamista varten kamera erikseen. Myös videokuva on kiitettävän terävää  (1280 x 720) ja sulavaa (30 fps).

Lumian kameran saa käyntiin myös ”näppäinlukossa” painamalla hetken kamerapainiketta puhelimen kyljessä. Kuvaustilaa voi säätää melko monipuolisesti, säädöistä löytyy valotus, valkotasapaino, ISO, kohdistustila, tehosteet, kontrasti, värikylläisyys, tarkennustila (makro), tarkkuuden/kuvasuhteen säätö sekä välkynnän poisto 50 ja 60 Hz.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ:
Tämähän on jo moneen otteeseen mainittu Windows Phone 7.5 Mango (tällä hetkellä 1600.3013.8107.11502). Windows Phone eroaa ulkoasultaan melko radikaalisti kaikista muista yleisesti tunnetuista markkinoilla olevista järjestelmistä (Android, iOS, Meego). Silti sen käyttäminen on esimerkiksi Androidiinkin tottuneelle melko vaivatonta ja oppimiskaari on lyhyt.

Käyttöjärjestelmä ei ole Androidin tavoin avoin, eli valmistajat (Nokiaa lukuun ottamatta) tai käyttäjät eivät aivan hirveästi pääse sitä säätämään. Esimerkiksi käyttöliittymään ja yleiseen ulkoasuun liittyvät aspektit ovat kaikissa Windows Phone -järjestelmän laitteessa identtisiä. Nokia on siis saanut Microsoftilta erikoisluvan muokata Windows Phonen käyttöliittymää mielensä mukaan, mutta se on kuitenkin sanonut, ettei aio niin tehdä. Nokia perusteli ratkaisuaan sillä, ettei se halua pirstaloittaa käyttöjärjestelmää, tai tehdä ohjelmistojen kehittämistä hankalammaksi. Käyttäjän on kuitenkin mahdollista vaihtaa esimerkiksi hallitsevia värejä, halutessaan vaikkapa puhelimen ulkokuoreen sopivaksi. Tässä on hyvä kuitenkin ottaa huomioon, että Lumia 710:n näyttö on optimoitu mustalla taustalle, eli valkoisen taustan valitseminen kuluttaa jonkin verran enemmän akkua.

WINDOWS PHONEN SOVELLUKSIEN ESITTELY

Vielä toistaiseksi Windows Phone kärsii sovellusten vähyydestä (muihin alustoihin verrattuna), mutta Microsoftin Marketplace on tällä hetkellä nopeimmin kasvava mobiilisovelluskauppa. Lumiaa käyttäessä jäin kyllä kaipaamaan joitain Androidiin ilmaiseksi saamiani sovelluksia, kuten kunnollista kitaran viritintä. Myös juuri noiden ilmaisten sovellusten määrä on näennäisen pieni Windows-kaupassa, mutta maksullisia sovelluksia voi ilmaiseksi kokeilla, minkä vuoksi erillisiä ilmaisia versioita ei aina tarvita. Tietysti jonkin verran myös maksuttoimia vaihtoehtoja löytyy, ja esimerkiksi Iltasanomien uutissovellus on ilmainen. Lisäksi Nokia tarjoaa omia sovelluksiaan Lumiaan maksutta, saatavilla on esimerkiksi Nokia Kartat, Nokia Musiikki ja Nokia Navigointi, joista myöhemmin lisää.

Windows Phonessa on hyvin pitkälle viety integraatio sosiaalisten medioiden (yök mikä sanapari) kanssa. Esimerkiksi kuvat sovellus osaa tilien yhdistämisen jälkeen hakea automaattisesti facebookista uusia kuvia tarjolle, ja niitä voi katsella ja kommentoida avaamatta erillistä facebook-sovellusta. Samoin henkilöiden seinäkirjotukset muut julkaisut ovat näkyvissä yhteystiedot korvaavassa Ihmiset-sovelluksessa, joka kerää siis yhteen puhelimen yhteystiedot ja sosiaalisten medioiden tilit. Jos on aktiivinen medioiden käyttäjä, niin tästä on paljon hyötyä. Mikäli ei satu olemaan kova facebookkari, niin tilejä ei tietenkään ole pakko yhdistää, vaikka järjestelmä siihen kyllä kannustaakin.

YHTEYSTIETOJEN JA YHTEYDENPIDON ESITTELYÄ

Window Phone on tosiaan suljettu ns. järjestelmä, mutta siitä syystä hyvin optimoitu toimimaan myös vähemmän tehokkailla laitteilla. Tämä parantaa akun kestoa. Lumia 710:ssa on yksiytiminen 1,4 GHz prosessori, mutta se toimii sulavammin kuin jotkin moniytimisistä Android-laitteista. Puhelimen käyttö on todella miellyttävää sekä yhdellä että kahdella kädellä, ainakin vähän harjaantuneemmalle käyttäjälle.

Yhtenä miinuksena voidaan pitää näppäimistön kokoa, se on nimittäin melko pieni. Ainakin pystysuunnassa painikkeet ovat todella lähellä toisiaan ja virhepainallusten mahdollisuus kasvaa. Itse olen käyttänyt kosketusnäppäimistöä omassa puhelimessa toista vuotta, ja oma osumatarkkuuteni tällä näppäimistöllä on kyllä hyvinkin 90 % hujakoilla, vaikka pienessä kiiressäkin. Näppäimistö on onneksi erittäin hyvä, ja rekisteröi esimerkiksi nopeat yhden näppäimen kaksoispainallukset moitteettomasti. Lisäksi käytössä on virheenkorjaus, joka toimii myös melko hyvin, sikäli kun sellaista haluaa käyttää. Se jättää myös kiitettävän hyvin korjaamatta sanoja, joita se ei kunnolla tunnista, esimerkiksi puhekielisiä ilmaisuja. Niitä en tietenkään haluakaan sen korjaavan.

AKKU:
Lumia 710 kestää käyttöä kohtuullisesti. 1300 mAh akku riittää hyvin päiväksi, mutta ei oikein enää toiseksi. Navigointi kuluttaa akun nopeasti. Windows Phonessa on näppärä virransäästöominaisuus, johon suosittelen tutustumaan sikäli kun laitetta aikoo hankkia. Puhelin on esimerkiksi mahdollista saada siirtymään virransäästötilaan automaattisesti kun akku on lopussa. Tämä estää mm. moniajon ja automaattiset päivitykset (sähköposti yms.).

Sovellusten kanssa kannattaa olla tarkkana. Järjestäen lähes kaikki sovellukset pyytävät saada käyttää paikkatietoja, mikä ei usein ole sovelluksen ydintoiminnan kanssa tarpeellista. Jos akku ei tunnu kestävän, kannattaa käydä omien sovellusten asetukset läpi ja ottaa oman sijainnin käyttö pois, mikäli sovellus ei sitä oikeasti tarvitse. Esimerkiksi uutissovellus saattaa käyttää sitä paikallisten uutisten tai säätietojen hakuun, ja jotkin sovellukset vain kerätäkseen käyttäjätietoja. Paikannuksen käyttäminen hukkaa virtaa reilusti.

MUISTI:
Tallennustilan määrässä Lumia 710 häviää isoveljelleen, sitä on suotu vain 8 Gt, eikä muistikortteja tueta. Onneksi käytettävissä on kuitenkin SkyDrive, jonka avulla esimerkiksi valokuvat saa tallennettua pilveen. SDRAM-muistia on 512 Mt, mikä on niukasti, mutta riittävästi. Nokian Lumia-tuoteperhe ei hienostele rautapuolella, mutta sitä ei uskoisi, kun laitteen ottaa käteen.

SUORITUSKYKY:
Prosessori on vastaava kuin Lumia 800:ssa, 1,4 GHz yksiytiminen Qualcomm. Kuitenkin, kuten jo sanottua, Windows Phone pyörii pienemmälläkin raudalla uljaasti, eikä kaipaa tällä hetkellä kirkuvasti neliytimisiä hirviöprosessoreita, joita Android-valmistajat ovat kilvan tuoneet markkinoille. Windows Phone 8 on kuitenkin tuomassa tuen moniytimiselle suorittimille, joten luultavasti vuoden loppuun mennessä vastaavia nähdään myös Nokian laitteissa.

Laitteen valikot toimivat nopeasti ja välittömästi, jopa kauniisti. Jonkin verran pientä takkuamista saattaa esiintyä kolmannen osapuolen sovelluksissa, esimerkiksi suuren datamäärän lataamisen yhteydessä. Kaikenkaikkiaan Lumia 710 on kuitenkin suorituskykyinen laite.

YHTEYDET:

  • HSUPA Cat6 5,76 Mbit/s
  • WLAN IEEE 802.11 b/g/n
  • GPRS-luokka B
  • WCDMA
  • HSDPA Cat10 14,4 Mbit/s
  • Kaksoissiirtotila (MSC 32)
  • EDGE-luokka B
LISÄKSI:
Lumia 710 sisältää, aivan kuten Lumia 800, Nokia Kartat ja Nokia Navigointi -sovellukset, jotka ovat päteviä. Valitettavasti kaikki Bing-haun ominaisuudet eivät ole (vielä) tuettuja suomeksi, mutta esimerkiksi QR-koodeja voi hakea, ja se toimiikin hienosti, paljon nopeammin kuin muilla laitteilla, joilla olen sitä koettanut. Myöskään ääniohjausta ei ole käännetty suomeksi, ja sen tuloa saatamme joutuakin odottamaan vielä tovin, sillä suomi taipuu huonosti äänikomennoiksi, toisin kuin vähemmän taipuisa englanti.

Yleistä aiheesta:
Kameratesti:
Kameratesti 2 (videokuvaus):
Mainokset
Avainsanat: , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: