Samsung Galaxy Tab 7.7 esittely

Samsung Galaxy Tab 7.7 on täysverinen tablet-tietokone varustettuna Android 3.2 Honeycomb -käyttöjärjestelmällä. Se kilpailee markkinoilla mm. iPadien kanssa.

ENSIKOSKETUS:
Androidin kolmosversio eroaa hieman käyttöliitymältään kakkosesta, ja sen käyttäminenkin on yllättävän erilaista. Varsinkin alalaidan tehtäväpalkki on aluksi jollain tapaa epäintuitiivinen. Edellinen-painikekin on vasemmassa reunassa, toisin kuin puhelimissa. Vaan eipä silti, laite toimii nätisti, näyttö tuottaa hurmaavaa kuvaa ja vastaa kosketukseen odotetusti. Syöksyn sen syövereihin täynnä tarmoa!

MUOTOILU:
Galaxy Tab 7.7 (133 x 7,89 x 196,7) painaa vain 335 grammaa, mikä on mielestäni vähän, kun esimerkiksi kaksi tuumaa suurempi iPad 2 painaa karvan reilu 600 grammaa, lähes tuplasti enemmän. Muotokieli muutoin on Samsungilta tuttua, pelkistettyä ja pyöreää. Takana on kamera ja LED-salama, toisella kyljellä sekä MicroSD-korttipaikka että SIM-korttipaikka.

NÄYTTÖ:
Samsung Galaxy Tab 7.7 on ensimmäinen tablettikone, jossa on Super AMOLED Plus -näyttö.1280 x 800 resoluutio tuottaa 7,7″ näytöllä 197 ppi:n tarkkuuden. Näytön valovoimaisuus on hyvä ja riittää kirkkaassakin valossa työskentelyyn kelvollisesti. Suuri näyttö soveltuu hyvin esimerkiksi elokuvien katseluun matkalla. Suuren näytön lisäksi Galaxy Tabin kaiutin tuottaa erittäin miellyttävän ja rikkaan äänen, valintana on jopa 5.1-kanavaääni.

KAMERA:
Tabin kamera ei ole missään määrin ihmeellinen, 3 MP LED-salamalla varustettu auto-focus-kamera kykenee 720p HD-videon taltiointiin. Edessä on 2 MP kamera. Samsung markkinoi laitetta ”yhdeksi maailman helpoiten mukana kuljetettavaksi”, mutta kyllä tuoreiden älypuhelimien kamerat vielä palvelevat kuvaustarpeita paremmin. Toki 3 MP on parempi kuin ei mitään, ja Samsung on kyllä ottanut kolmesta megapikselistä irti kaiken, mitä siitä on irti saatavissa. Kuvat näyttävät seitsentuumaisellakin näytöllä mukavilta. Ohjelmistopuolella saatavissa on sekä videon että kuvan editointiin tarkoitetut ohjelmat valmiina.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ:
Galaxy Tabin Android 3.2 tarjoaa ehkä eniten ihmeteltävää. Varta vasten taulutietokoneille suunniteltu Androidin version toimii suurella näytöllä hienosti. Se on tietysti höystettu Samsungin omalla TouchWiz-käsittelyllä.

Järjestelmä eroaa jonkin verran puhelimista tutuksi tulleista versioista, mutta on kuitenkin tuttua Androidia. Työpöydille saa widgettejä, joita voi jonkin verran muokata. Samoin on saatavilla pikakuvakkeita suoraan sovelluksiin. Työpöytiä on saatavilla seitsemän.

Vasemmassa alareunassa ovat ”takaisin”, ”koti”, ”avoimet sovellukset” sekä ”ruudunkaappaus” -painikkeet. Sovellusnäkymään pääsee hieman yllättäen oikeasta yläkulmasta. Vasemmalla alhaalla näkyy akun tila ja kello, sekä muita kuvakkeita. Tätä aluetta klikkaamalla saa esiin vähän tavanomaista Androidin yläreunasta vedettävää valikkoa vastaavan näkymän, josta pääsee nopeasti kytkemään päälle tai pois esimerkiksi GPS:n tai Wi-Fi:n, tai vaikkapa säätämään näytön kirkkautta.

Tavanomaiset Androidin sovellukset toimivat myös tällä versiolla, ja esimerkiksi Google Maps hyötyy kyllä suuresti isommasta ruudusta. Osa sovelluksista skaalautuu tai järjestäytyy uudestaan sopimaan paremmin suurelle näytölle, mikä tietysti kuuluu asiaan kun puhutaan taulutietokoneesta. Tämän huomaa jo esimerkiksi menemällä asetukset-valikkoon, joka on puhelimista poiketen jaettu yhden sijasta kahteen pystyriviin. Navigointi on tämän ansioista jonkin verran vaivattomampaa.

On kuitenkin sanottava, että kaikki sovellukset eivät toimi hyvin suurella näytöllä, ja esimerkiksi facebook-sovellus skaalautuu aika laiskasti. Tästä Androidia on taulutietokonejärjestelmänä myös kritisoitu (verrattuna Appleen ja iOS:ään): suurin osa sovelluksista on suunniteltu pienemmälle näytölle, eivätkä ne hyödynnä taulutietokoneen tuomaa suurempaa tilaa. Jotkin asiat sovelluksissa skaalautuvat myös suorastaan väärin, esimerkiksi tietyt kuvat juuri facebookissa muuttavat kuvasuhteensa. Yleisesti skaalaus toimii kuitenkin hyvin, jopa kiitettävästi.

AKKU:
Laitteen suuri koko mahdollistaa myös suuren akun (puhelimiin verrattuna). Galaxy Tab 7.7 pitää sisällään 5100 mAh akun, joka tuottaa puheaikaa GSM-verkossa jopa 34 tuntia. Tai parempi verrokki laitteen käyttötarkoituksen huomioiden, 10 tuntia videota tai 50 tuntia musiikkia. Lupausten mukaan samaa luokkaa kuin iPad 2.

Puolentoista vuorokauden vaihtelevan aktiivinen käyttö (nettiä, bluetooth-tiedonsiirota, pelaamista ja videoiden katselua) on kuluttanut akkua 60 %.

MUISTI:
RAMia on käytettävissä 1 GB, ja tallennustilaa versiosta riippuen joko 16 GB, 32 GB tai 64 GB. Lisäksi microSD:t tuettuja 32 GB asti. Ei yllätyksiä tällä(kään) saralla.

SUORITUSKYKY:
1,4 GHz tuplaydinprosessori on yksi niistä monista asioista, jotka Galaxy Tab 7.7:n specseissä osuvat yksiin Galaxy Noten kanssa. Rautapuolella (kameroita ja näytön kokoa lukuunottamatta) ne ovat hyvin samankaltaiset laitteet. Prosessorin teho on varsin riittävä tablettikoneen sulavaan käyttämiseen, ylimääräistä tökkimistä ei juuri esiinny ja kaikki ohjelmat toimivat varmasti.

YHTEYDET:
HSPA + 21 Mbps (tulo) / 5,76 Mbps (lähtö), eli vastaavat kuin esimerkiksi Galaxy Notessa. Käytin laitetta itse lähinnä Wi-Fi:n kautta, kuten varmaan myös jos ostaisin laitteen. Neljän megan yhteydellä laitteen nopeudessa ei ollut valittamista, Galaxy Tab 7.7 osaa hyötykäyttää hyvin tarjolla olevia resursseja.

Samsung Galaxy Tab 7.7 pystyy SIM-kortin kanssa suorittamaan myös tavallisia puheluita, sekä tietysti videopuheluita. Yhteystiedot on järjestelty miellyttävästi, ja historian selaaminen tehty helpoksi.

TIETOKONE?
Nope.

Rehellisesti on sanottava, että tämä oli ensimmäinen taulutietokone, jota olen käyttänyt, eli vertailukohtia ei ole. Mutta en minä tätä kyllä itselleni tietokonetta korvaamaan hankkisi missään määrin. Tabissa tulee mukana Polar Office -ohjelmisto, jolla pystyy käsittelemään kiitettävää määrää tiedostomuotoja. Kuitenkaan varsinainen työnteko ei oikein onnistu. Kontrollit tuntuvat aika kankeilta verrattuna täysvoimaiseen tietokoneen office-kokemukseen (open tai ei), eikä kosketusnäytön näppäimistökään oikein suoriudu isomman tekstimäärän tuottamisesta halutulla tavalla.

Sekä kuvan- että tekstinkäsittelyominaisuudet paranisivat hieman, jos Noten S Pen olisi mukana myös Tabissa. Sormella piirtäminen on aika tuskaisaa.

Tabletti ei korvaa tietokonetta, edes pelkässä nettikäytössä, vaikka esimerkiksi iltapäivälehtien selailu onnistuukin suhteellisen sujuvasti. Facebook-sovelluksen ja selaimen välillä hyppiminen (aina kun avaat kaverin laittaman linkin) on vähän harmoja raastavaa, vaikka tietysti mahdollista ja toimii.

On taulutietokone kuitenkin parempi koneen korvaaja kuin älypuhelin, juuri suuren näyttönsä takia. Väittäisin kuitenkin, että tällä toiminnallisuuden tasolla kenenkään ei ole välttämätöntä hankkia tablettia (ainakaan tätä kyseistä), varsinkin mikäli omistaa jo älypuhelimen, ja etenkään jos se sattuu olemaan jokin uusimmista, esimerkiksi Galaxy Note. Taulutietokone ei tuo ihan hirveästi älypuhelimesta poikkeavaa toiminnallisuutta vielä tässä vaiheessa. Poikkeuksena ehkä Applen laitteet, joita haluaisin kyllä päästä kokeilemaan tositoimissa. Samaten odotan tulevia Windows 8 -laitteita, joiden uskon nostava taulutietokoneet uudelle tasolle.

 

Mainokset
Avainsanat: , , , , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: