Ensimmäinen artikkeli: Nokia Lumia 800

Lumia 800 on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa, mutta se saa silti kunnian esiintyä ensimmäisen bloggaukseni mannekiinina, sillä se on minulle seuraava pakollinen hankinta (taloudelliset esteet olleet tähän mennessä tiellä). Mutta tässä siis nopea katsaus Nokian ensimmäiseen oikeaan Windows Phone 7 -puhelimeen.

———————————————————————————————————————————

Nokian Lumia 800 -puhelinta ehdittiin odottaa yli puoli vuotta, Nokian Windows Phone -ilmoituksesta helmikuussa 2011 aina viime lokakuuhun asti, jolloin Nokia julkisti ensimmäisen Microsoft-yhteistyönsä hedelmän. Nokia on ollut tunnettu älypuhelinaikana melko hitaista toimituksista, mutta Lumian julkaisutilaisuudessa näytettiin suoraa videokuvaa tehtaalta, jossa puhelimia jo pakattiin lähtökuntoon. Ensimmäiset myytiinkin jo ennen vuodenvaihdetta. Suomeen Lumia 800 rantautui helmikuussa 2012.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ:
Windows Phone 7.5 Mango. Siitä teen mahdollisesti oman, kokonaisvaltaisemman esittelyn tuonnempana.

Nokia Lumia 800MUOTOILU:
Lumia 800 on muotoilultaan lähes identtinen N9 kanssa, joka oli ensimmäinen ja näillä näkyminen viimeinen Meego-käyttöjärjestelmän puhelinjulkaisu. Ainoana käytännön erona ovat uusi fyysinen kamerapainike, sekä Dual LED -salaman uusi sijoittelu. Tietysti myös Windows-puhelinten tunnusomaiset painikkeet lisättiin näytön alalaitaan, tällä kertaa kapasitiivisina. Tätä ratkaisua on jonkin verran kritisoitu, sillä varsinainen näyttö pieneni hieman N9 verrattuna.

Lumian N9:ltä perittyä rohkeaa ja erottuvaa muotoilua on pidetty pääasiassa positiivisena. Kuori on saumaton polykarbonaattimuovin kappale. Puhelinta on pidetty hieman paksuna, 12,1 mm, mutta ohuushan ei ole aivan kaikki kaikessa. Lue lisää sen synnystä täältä: http://aani.nokia.fi/2012/02/06/kuinka-nokia-lumia-800sta-tehtiin-loistava-puhelimen/

NÄYTTÖ:
Kaareva 3,7″ lasipintainen AMOLED ClearBlack kosketusnäyttö, 800 x 480. Näyttö ei ole Super AMOLED, mutta sitä on pidetty ClearBlack-tekniikkansa ansiosta erittäin kilpailukykyisenä, joskus jopa parempana kuin joitain Super AMOLED -näyttöjä. Näyttö vastaa kosketukseen todella hyvin ja sen tuntuma on saanut pääasiassa kiitosta, mutta tämä on kalliimman hintaluokan puhelimissa itsestäänselvyys. Lumia 800 näyttö on valmistettu Gorilla Glass -lasista, joka on erittäin kestävä ja käytännössä naarmuuntumaton (hyvän maun rajoissa).

SUORITUSKYKY:
Puhelimessa on Qualcomm MSM8255 1,4 GHz suoritin yhdellä ytimellä. Nykyisin älypuhelimissa on vallassa trendi, joka rohkaisee katsomaan sokeasti prosessorien tehoja ja ytimien määrää määriteltäessä tehokasta älypuhelinta. On tietysti totta, että alle gigahertsin suorittimella varustetut puhelimet jäävät auttamatta kehityksestä jälkeen. Kuitenkin on väärin tuomita Lumia 800 vain sillä perusteella tehottomaksi, ettei siinä ollut markkinoiden tehokkainta suoritinta julkaisuhetkellä. Windows phone 7 on siitä hieno järjestelmä, että se on laitteisto-optimoitu, eli tietyille laitteille varta vasten viilattu. Lumia 800 osaa käyttää  prosessorin kaikki tehot ja ominaisuudet hyödykseen ja toteuttaa sillä näin saumatonta animaatiota ja nopeaa prosessointia. Lumia 800 on käytössä erittäin sulava ja nopea. Mango-versio suoriutuu jopa moniajosta hienosti, vaikkakin sitä on kritisoitu samanaikaisesti ajettavien ohjelmien määrän rajoituksesta – ymmärtääkseni rajoitettu toistaiseksi viiteen.

YHTEYDET:
Lumia 800:sta löytyy kaikki mitä kunnon älypuhelimelta sopii odottaa, kolmea poikkeusta lukuun ottamatta. Lumiassa ei löydy monista androideista tuttua ominaisuutta, jolla puhelimen saa toimimaan langattomana tukiasemana. Se ei tue 4G-verkkoja, ja siitä puuttu N9:ssä esiintynyt ja paljon kiinnostusta herättänyt NFC-yhteys. Tarkempaa tietoa yhteyksitä voit lukea Nokian sivuilta. Lumia 800 käyttää micro-SIM-korttia.

TALLENNUS:
Puhelimesta löytyy 16 Gt sisäistä muistia, mitä on pidetty melko hyvänä määränä. Osa tietysti toivoisi suurempaakin kapasiteettia. Lumia ei tue SD-kortteja, eli muisti ei ole laajennettavissa. Nokia tarjoaa kuitenkin Lumian käyttäjille ilmaiseksi Microsoftin SkyDrive -pilvipalvelun, joka mahdollistaa lisätallennuksen netin kautta. SkyDrivea voi käyttää myös varmuuskopiointipaikkana esimerkiksi puhelimella otetuille valokuville.

KAMERA:
Nokia on ansioitunut kännykkäkameroiden edelläkävijänä alusta asti. Nokia N8 sisälsi 12 megapikselin kameran 3x zoomilla ja xenon-salamalla, mikä oli aikaansa edellä. N9:n kameraa väitettiin maailman nopeimmaksi. Lumia 800 kameran rautapuoli on kutakuinkin N9:stä peräisin, mutta ohjelmisto on Windows phone 7:stä tuttu. Monet pitivät Windowsin ohjelmistoa huonompana. Kuitenkin kamera on saanut myös paljon hyvää palautetta mm. juuri nopeudestaan. Lumian kamerassa on LED-kaksoissalama ja Carl Zeiss -optiikka. Kameran kuvan voi tarkentaa näyttöä koskettamalla, ja tämän on kehuttu toimivan kiitettävästi. Aukko on 2.2 ja polttoväli 28.0. Lumian kamera tarkentaa lähimmillään 10 cm päähän ja siinä on 8 MP.  Se ei ole markkinoiden paras kamerapuhelin, mutta useimmille riittävä.

SELAIN:
Windows phone 7 otti käyttöön Internet Explorer 9 Mobile selaimen, jossa on HTML5-tuki. Selainta pidetään varsin toimivana ja erittäin nopeana. Lumia 900, joka on toistaiseksi Nokian Lumia-tuoteperheen lippulaiva, toi Yhdysvaltoihin käyttöön 4G-verkot, ja uskoisin puhelimen suoriutuvan internet-selailusta loistavasti. Lumia 800 tuskin jää pahasti jälkeen, ainakin videoiden perusteella selailu näyttää sujuvan yhtä hyvin kuin kilpailijoidenkin laitteissa. Flash ei ole tuettu, mutta laitteistokiihdytys on.

Käyttöjärjestelmään on integroitu luonnollisesti Microsoftin oma Bing. Se saattaa olla Googleen tottuneelle melkoinen pommi, mutta uskoisin siihen tottuvan nopeasti. Ja selaimellahan voi aina käyttää googleakin. Tässä video (englanniksi) Bing-haun mahdollisuuksista: http://www.youtube.com/watch?v=siTDve7Avhg.

AKKUKESTO:
3.7 V ja 1450 mAh. Akkukeston kanssa oli aluksi jotain softapuolen ongelmaa, mutta se korjattiin vuodenvaihteen jälkeen päivityksellä. Akun pitäisi kestää 6 ja puoli tuntia videotoistoa, ja puheaikaa 3G-verkossa noin 9 ja puoli tuntia. Lumia 800 akkukestoa on pidetty kohtuullisen hyvänä. Lumia 900 vielä parempana suuremman akun ansiosta.

Lumia 800 white

MUUTA:
Nokia pyrki erottautumaan muista Windows-puhelimista muotoilunsa lisäksi myös ohjelmistopuolella. Lumiassa on mukana Nokia Maps, jota pidetään yhtenä maailman parhaista karttapalveluista. Lisäksi mukana on N9:ssä esitelty Nokia Drive, joka on käytännössä navigaattori. Näiden lisäksi esiteltiin Nokia Music, josta voit lukea lisää täältä: http://www.itviikko.fi/ratkaisut/2011/11/22/nokia-paivitti-lumia-800–puhelintaan/201117400/7 sekä http://www.youtube.com/watch?v=VhshS0HVDy0.

Osa odotti Nokialta hieman suurempaakin irtaantumista, sillä Nokialla on ainutlaatuinen oikeus muokata käyttöjärjestelmää. Sen suuremmat muokkaukset jäävät kuitenkin tulevaisuuteen. Etenkin kameralta odotetaan tulevaisuudessa enemmän, varsinkin tuoreen PureView-julkistuksen jälkeen. Liikkeellä on huhuja, joiden mukaan kameraohjelmistoon kehitettäisiin päivitystä, joka saattaisi tulla siis myös Lumia 800 -puhelimeen. Tätä odotellessa.

Kiitos lukemisesta, kommenteissa voi esittää kysymyksiä laitteesta, otan mahdollisuuksien mukaan selvää siitä mitä en tiedä. Lisäksi voit antaa palautetta, onko laite esitelty riittävän kattavasti, mitä olisi vielä pitänyt käsitellä, ja onko formaatti hyvä, eli jatkanko uusien laitteiden esittelyä samaan tapaan vai pitäisikö jotain muuttaa. 🙂 Alla vielä pari linkkiä aiheesta.

LINKKEJÄ:

Kameraesittelyä

Nokia Drive esittely (video englanniksi)

Nokian omat Lumia-sivut

Näytön kestävyystesti

Mainokset
Avainsanat: , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: